Kiki van Oosterzee paardensport | Bit-fitten
Bent u benieuwd of uw bit goed past in de mond van uw paard? Doe dan een bit-fit-sessie bij Kiki van Oosterzee...
Bit-fitten
16938
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16938,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Waarom bitten laten fitten?

Op de huidige markt zijn veel bitten in de omloop die allemaal anders gevormd zijn en een andere functie hebben. Niet elk bit is geschikt voor elk paard. Geen enkele paardmond is namelijk hetzelfde. Paardenmonden kunnen bijvoorbeeld verschillen in de dikte van de lippen, tong en wangslijmvlies, maar ook in de lengte en breedte van de lagen.

Voor een ruiter kan het moeilijk zijn om te bepalen welk bit het best in de mond van zijn pony of paard past en vooral ook wat voor een invloed een bit heeft op de inwerking in de paardenmond. Een bit is immers een communicatiemiddel tussen ruiter en paard en kan het verschil gaan maken bij het rijden. Hoe beter de communicatie verloopt, hoe beter er gepresteerd kan worden. Hoe minder goed het bit past, hoe minder fijn het paard erop loopt. Een slecht passend bit kan pijn en zelfs trauma veroorzaken. Dat mag niet gebeuren. Het bit moet prettig aanvoelen voor het paard.

Om ruiters te helpen bij hun zoektocht naar een goed passend bit is het concept bitfitten ontstaan. Als gecertificeerde bitfitter heb ik veel kennis en vaardigheden opgedaan voor het correct aanmeten van een bit in de paardenmond. Mijn doel is om het welzijn van het paard en de communicatie tussen ruiter en paard te bevorderen.

18700845_10154831563657515_856368064052768756_o
 • Hoe verloopt de bitfit-sessie?

  • Allereerst doe ik een bodycheck. Ik onderzoek het lichaam kort op afwijkingen die van invloed kunnen zijn bij het rijden.
  • Daarna bekijk ik het hoofd, de mond en het gebit van uw pony of paard. Hoe groot is de paardenmond? Reageert deze gevoelig op de lagen? Hoeveel ruimte neemt de tong in? Heeft het paard haken of scherpe randen op de tanden? Het is van belang om dit goed te onderzoeken alvorens ik ga bitfitten.
  • Vervolgens bekijk ik het bit als uw pony of paard deze in heeft. Ik bekijk eerst hoe het bit ligt en ga daarna na of en waar deze drukpunten geeft. Dit kan ik zo nodig laten zien.
  • Hierna gaat u eerst met uw eigen bit rijden. Zo kan ik zien hoe uw paard of pony op zijn eigen bit reageert.
  • Met al deze informatie zoek ik twee tot maximaal drie bitten uit waarmee u kunt proefrijden. Hieruit zullen wij het bit kiezen dat het best bij uw pony of paard past.

Merken

Ik vind het van belang om het welzijn van het paard te bevorderen. Daarom heb ik gekozen om te werken met de anatomisch gevormde bitten van Neue Schule, Trust, Stübben en Sprenger.

Neue Schule

Neue Schule bitten zijn revolutionair op het gebied van pasvorm, materiaal en inwerking. De bitten zijn anatomisch zo gevormd dat deze prettiger in de mond van uw paard liggen en op een fijne manier inwerken.

Deze bitten zijn gemaakt van metaalsoort Salox. Salox neemt snel de temperatuur van de mond van uw paard aan en bevordert daardoor de mondactiviteit en speekselvorming. Dit kan leiden tot betere prestaties in de rijbaan.

Trust

Trust streeft naar perfectie in communicatie tussen de ruiterhand en de paardenmond. Al jarenlang ontwikkelt Trust bitten die voldoen aan de wensen van paard en ruiter. De bitten worden in Nederland geproduceerd met de drie materialen: Sweet Iron, Inno Sense en leder. Sweet Iron ontwikkelt door contact met (lucht)vochtigheid oppervlakteroest die zoet smaakt en op een natuurlijke manier de speekselaanmaak stimuleert. Hierdoor zal het paard meer gaan schuimen, wat zorgt voor een betere acceptatie van het bit. De Inno Sense-bitten zijn net als de lederen bitten van zacht materiaal, wat vaak uiterst geschikt is voor gevoelige paarden.

Sprenger

Harmonie ontstaat met een goed passend bit. Dat is de visie van Sprenger. Sprenger heeft veel anatomisch gevormde bitten op de markt gebracht, die gemaakt zijn van metaalsoorten Aurigan en/of Sensogan. Deze materialen geven een fijne smaak af, wat de speekselproductie stimuleert en hiermee ook de acceptatie van het bit.

Stübben

Voor elk wat wils is waar Stübben SteelTech voor staat. Stübben SteelTech heeft een grote collectie bitten om iedere combinatie te kunnen helpen. Voor een fijne of juist bredere mond, onrustige ruiterhand of het verkrijgen van meer verbinding. Stübben SteelTech heeft overal een oplossing voor om het voor paard en ruiter comfortabel te maken.

Belangrijk!
Zorg ervoor dat u alvorens een bitfit-sessie een gecertificeerde paardentandarts naar uw paard laat kijken. Als uw paard meer dan een jaar niet door een paardentandarts is gecontroleerd, dan kan de bitfit-sessie bij een slecht gebit mogelijk niet doorgaan. De kosten voor het bitfitten en de reis en/of het gebruik van de locatie in Rijnsburg worden te allen tijde in rekening gebracht.