Kiki van Oosterzee paardensport | Blog | Slechts 7% van de neusriemen is correct afgesteld
17084
post-template-default,single,single-post,postid-17084,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Blog | Slechts 7% van de neusriemen is correct afgesteld

05 Jan Blog | Slechts 7% van de neusriemen is correct afgesteld

Onderzoekers luiden de noodklok. Uit recent praktisch wetenschappelijk onderzoek in Groot-Brittannië en België is gebleken dat slechts 7% van de wedstrijdruiters de neusriem correct had afgesteld. Het overgrote deel liep met een te strak aangesnoerde neusriem rond. Bij 44% kon er zelfs geen vinger meer tussen.

De onderzoekers maken zich steeds meer zorgen om de paarden. “Te strakke neusriemen kunnen leiden tot verandering in het gedrag”, aldus een onderzoeker. “Bovendien kan dit letsel veroorzaken.” Veel ruiters nemen ook een brede neusriem, omdat zij denken dat de druk dan zo beter verdeeld wordt vanwege het grotere oppervlak waarop de neusriem ligt. Echter uit het onderzoek naar voren dat als deze ook te strak zitten, er dan juist meer bloedvaten en zenuwen afgekneld worden.

Het belang van een correct afgestelde neusriem

Het is schokkend dat uit de cijfers is gebleken dat het bijna normaal is dat een neusriem te strak zit. Maar waarom is het van belang dat de neusriem losjes zit? Om hierachter te komen neem ik in deze blog de anatomie van het paard onder de loep, waarbij ik toespits op het gedeelte waar de neusriem ligt.

Allereerst is het van belang om te weten hoe het neusbeen (os nasale) van het paard er precies uit ziet. De neus bestaat namelijk niet enkel uit bot, maar voor een groot deel ook uit kraakbeen. De overgang hiertussen is zeer fragiel. Het stukje bot wordt daar flinterdun, zoals op de afbeelding goed te zien is. Te strakke neusriemen kunnen letsel tot op het bot veroorzaken. Dit doet een paard erg veel pijn.

Slapende neus

Ook zit er vlak onder het jukbeen (crista facialis) een gaatje (foramen infraorbitale) in de schedel. Die zit ook aan de andere kant. Uit dat gaatje komen veel zenuwen uit het schedel, die dicht onder het huidoppervlak liggen. Dit is vaak een gevoelig punt, waardoor het belangrijk is dat de hoge neusriem zeker twee vingers onder het jukbeen ligt. Uiteraard moet deze ook los genoeg zitten, omdat er anders de mogelijkheid bestaat dat de zenuwen afgekneld worden. Het afknellen van een zenuw zorgt voor een prikkelend en verdoofd gevoel wanneer de neusriem afgaat. Meestal wil een paard daarom vaak zijn hoofd schuren, om sneller van dat gevoel af te komen. Ooit weleens een slapend been gehad? Een vervelend gevoel, toch? Nou, een paard heeft dat gevoel dan ook. En als de neusriem dus altijd strak getrokken wordt, dan heeft hij dit dagelijks. Dit veroorzaakt dus zowel een fysieke als mentale aanslag op het paard.

Hoe zit dat dan met lage neusriemen? Sommige paarden reageren namelijk beter op lage dan hoge neusriemen. Vaak is het zo dat die paarden hoge neusriemen vervelend vinden vanwege de (soms dan al lichte) druk die op de zenuwen wordt uitgevoerd. Een lage neusriem kan deze dan prima vervangen, mits deze natuurlijk losjes om de mond heen zit. Lage neusriemen liggen dus op het meest fragiele punt van de neus en mogen het paard geen schade brengen.

Mond op slot

Te strakke neusriemen knellen naast de zenuwen ook de bloedvaten af, waardoor de doorbloeding minder wordt. Ook wordt de mond op zo’n wijze gesloten dat het paard nauwelijks meer kan kauwen en slikken. Daarnaast kan het dier zo moeilijk kan gaan nageven in het kaakgewricht. Heeft een paard veel wangslijmvlies? Dan kan dit door de neusriem tegen de tanden geduwd worden.

Benader het open-minded

Al met al is het wel duidelijk dat een strakke neusriem veel leed kan veroorzaken. Vaak wordt de neusriem strak getrokken omdat het paard zijn mond open doet met rijden. Maar dat is niet de manier om dit probleem op te lossen. Bekijk en onderzoek of het paard dit doet om rijtechnische redenen of andere onderliggende redenen zoals pijn in de mond door scherpe tanden. Stel vragen zoals ligt het zadel wel goed? Is het paard goed los in zijn lijf of zit het dier ergens vast in de bovenlijn? Zelf heb ik paarden zien veranderen in het rijden doordat het gewone hoofdstel vervangen werd door een anatomisch gevormd hoofdstel of doordat een paard beter reageerde op een ander goed passend bit.

Kortom, de neusriem van het paard mag nooit strakgetrokken worden. Het is belangrijk dat paardenliefhebbers altijd voor ogen houden dat het welzijn van het paard stipt op één moet staan.

Tekst: Kiki van Oosterzee
Bron onderzoek: Horsetalk

Geen reactie's

Geef een reactie