Kiki van Oosterzee paardensport | Samenwerking gestart met MijnPaardenarts!
16545
post-template-default,single,single-post,postid-16545,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Samenwerking gestart met MijnPaardenarts!

03 Sep Samenwerking gestart met MijnPaardenarts!

Per 1 september schrijf ik teksten voor MijnPaardenarts. Julia de Ridder en Esmeralda van der Elst zijn twee zeer deskundige paardenartsen die met hun mobiele praktijk rondreizen om jouw paard of pony van de beste zorg te kunnen voorzien.

Hieronder zie je een tip staan over het gebruik van betadine bij grote wonden. Meer lezen? Houd dan hun Facebookpagina in de gaten! Wil je meer weten over MijnPaardenarts? Surf dan naar www.mijnpaardenarts.nl!

mijnpaardenarts-betadine

BETADINE WEL OF NIET GEBRUIKEN BIJ GROTE WONDEN

Betadine, blauwe spray en groene klei. Allemaal middeltjes die de meeste paardeneigenaren wel in de kast hebben staan. Maar wisten jullie dat het beter is om een grote, verse wond juist NIET met deze ontsmettingsmiddelen te behandelen?

Ondanks dat er op de producten vermeld wordt dat het in wonden gebruikt mag worden, blijkt juist dat dit soort middelen vaak te agressief zijn voor het beschadigde weefsel waardoor cellen afsterven. Ook kan het heel moeilijk zijn om sommige middelen weer uit de wond te verwijderen, waardoor de wond niet meer gehecht kan worden.

Wat kan je dan beter WEL doen? Het beste is om het paard naar een schone plek te brengen en de wond kort schoon te spoelen met koud kraanwater. Te lang douchen zorgt voor zwelling van het weefsel. De wond kan dan minder goed gehecht worden waardoor het ook minder goed geneest. Gebruik geen betadine, maar hydrogel. Dit middel mag wel op de wond aangebracht worden en richt geen schade aan.

Deze informatie komt van Woumarec. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het herstelproces van wonden bij paarden. Esmeralda en Julia hebben hier twee cursussen gevolgd, waarbij het managen van acute traumatische wonden en het management van per secundam genezende wonden centraal stonden. Meer info: http://woumarec.nl/informatie-paardeneigenaren/

Geen reactie's

Geef een reactie